Koučing

Zašto nas strahovi parališu?

Šta je strah zapravo?

Strah je emocija koja nastaje usled opažanja ili očekivanja stvarne ili zamišljene opasnosti ili pretnje. To je urođena reakcija.

   Osim realnog, postoji i neurotičan strah kao što su strah od ispita, od komadanja, od uspeha ili neuspeha, od visine, zatvorenog ili otvorenog prostora itd.

Strah je osećaj koji te udaljava od iskonskog tebe i urušava sopstvenu ličnost.

Strah je takodje negativan osećaj koji se pojavljuje u vezi očekivanja specifične situacije ili objekta.

U nastavku ćemo se baviti neurotskim strahovima.

Neurotski strahovi obično su strahovi od određenih ideja i misli u koje osoba veruje, a procenjuje ih kao ugrožavajuće, opasne po sebe, ili osećanja kojih se osoba plaši.

Od straha ne možemo pobeći, već se samo možemo suočiti sa njim.

Ukoliko znamo da nas on blokira za neki poslovni napredak ili dostizanje nekog cilja, potrebno je prvo ustanoviti da je on prisutan, biti svestan da strah postoji. Zatim, treba shvatiti da se on može prevazići jedino suočavanjem i svesnim izlaganje. Treba shvatiti da strah nije trajan, on je prolazan, normalna je pojava, deo je prirode i svake osobe.

Da li ja imam strahove? Naravno! Skoro svakodnevno.

Ali sve ono čega sam se plašila da uradim zbog ishoda i krajnjeg rezultata, što sam više puta ponavljala tu akciju slabio je intenzitet straha, da bi na kraju potpuno nestao.

Najčešće se ne plašimo samih situacija poput vožnja liftom, visina, javni nastup, upoznavanje, intervju za posao, poziv itd već se bojimo očekivanja, raznih predviđanja koja vrtimo u svojoj glavi, rezultata same situacije tj preduzete akcije.

Kako izaći na kraj sa strahom?

Kada smo svesni da on postoji, onda mu ga se svesno izlažemo, suočimo se sa njim. Vrlo dobra tehnika jeste da kontrirate mislima koje vas obasipaju kao rezultat te neke opasne situacije. Znači mislite da će ishod biti pozitivan, zamišljajte lepe situacije do kojih može doći, zamišljajte šta vas čeka na kraju, koja je nagrada ukoliko odradite baš to čega se plašite. Popričajte sa nekom osobom koja se suočila baš sa tim strahom i kako je ona pregrmela sve to.  Budite u prisustvo osobe koja se suočila sa istim strahom i slušajte je šta vam govori dok pokušavate da se sa strahom suočite. Bilo bi super kada bi ta osoba bila još i neko stručno lice.

Kada biste samo bili svesni koliko nas strah da načinimo neki naredni korak sprečava u razvoju karijere, napredovanju na poslu ili zameni posla, možda započinjanju nekog novog posla. Takođe prevazilaženje  straha od ishoda vodjenja nekog razgovora može unapredite naše odnose sa voljenom osobom ili sa članovima porodice, prijateljima, poslovnim partnerima. Budite svesni da je strah prisutan i da vas on odvraća od inicijative, od započinjanja nečeg novog, a ako niste srećni trenutnom situacijom onda definitno nešto morate menjati. Svaka promena izaziva strah, ali osećaj nakon sprovođenja određenih akcija, započinjanja ali i završetka određenog razgovora je ono zašto vredi suočiti se sa strahom. Zamišljajte koju dobrobit ćete dobiti na kraju!

Ukoliko vam treba neko ko će vam pomoći da se suočite sa svojim strahovima, da izađete kao pobednik iz izazovne ili zahtevne situacije, bilo na poslu, braku, među prijateljima, javite mi se.

Uvodni intervju je besplatan.

Kontakt na:

063 8654 597

ljubica.jovanovic.coach@gmail.com

error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *