Koučing

Tri osnovne stvari neophodne za dobar početak meča

            Svi znamo da igrač treba da ima dobru tehniku i izvežbane udarce za šta se brine teniski trener. Takođe mora biti fizički spreman za meč, za šta se u većini slučajeva treba pobrinuti kondicioni trener, ali i teniski trener kroz dinamiku i stvaranje sličnih uslova na treninzima kao na mečevima. No, osim tehnike i fizičke pripreme, teniski trener osmišlja taktike i strategije koje igrač treba da sprovede u delo u toku meča. I sve se  ovo izvežba, igrač je u odličnoj formi, ima „savršenu“ tehniku, dobro osmišljene i uvežbane taktike, ali kada meč počne, sve se to raspadne i padne u vodu. Igrač prosto ne može da se pokupi, pa još kreće sa psovkama, samokritikama, osuđivanjem, bacanjem reketa… Razlog tome je što se nije dovoljna pažnja posvetila mentalnoj pripremi igrača. Iz tog razloga, treba raditi na mentalnoj snazi i zadovoljiti tri osnovne stvari, kako bi igrač ušao u meč potpuno mentalno spreman.

Tri osnovne stvari koje su preduslov dobre igra na meču jesu:

1. Da igrač ima visoko samopouzdanje,

2. Da je motivisan i

3. Da uđe u meč rasterećen tj. bez pritiska.

            Samopouzdanje je nešto što se gradi i stiče vremenom, nikako nije urođeno. Igrač sa visokim samopouzdanjem je istrajan, uporan, usmeren na traženje boljih rešenja, usmeren ka cilju i daje sliku moćnog igrača koji je spreman da da svoj maksimum. Bez straha je i sumnji!

Više o samopouzdanju i načinima za podizanje samopouzdanja možete pročitati https://www.ljubicajovanovic.com/cetiri-tehnike-za-izgradnju-samopouzdanja-kod-tenisera-ki/

Koliko će  igrač uložiti truda i napora zavisi od toga koliko je motivisan. Jako motivisan igrač ima volju da se bori, da preokrene rezultat, čak i da igra van svojih mogućnosti, da nadmaši samog sebe. Neki od  načina podizanja trenutne motivacije su: vizualizacija ostvarenog cilja, razne nagrade emotivne i materijalne prirode, gledanje raznih motivacionih klipova i videa, afirmacije i slično.

Više o motivaciji i nekim primenjivim načinima podizanja motivacije možete pročitati https://www.ljubicajovanovic.com/dva-primenjiva-nacina-podizanja-motivacije-tenisera-i-teniserki/

Kako bi zaista mogao da pokaže svoju igru, neophodno je da igrač uđe u meč bez pritiska, bez nametnutih očekivanja od strane roditelja, trenera, drugara, kao i da se mentalno pripremi pred meč. Mnogi zanemaruju mentalnu pripremu pred meč, a ona je neophodan i važan segment, koji kada je izostavljen daje sliku deteta koje kao da ne zna da igra tenis. Mentalna priprema pred meč počinje još veče pred meč i ima više koraka poput analize protivnika, analize svojih prednosti i slabosti, vizualizacija pre spavanja… Ovo su samo neki alati uz pomoć kojih se igrač oslobađa preteranog pritiska, treme, straha i osigurava miran san tokom noći. Pred sam početak meča, ide zagrevanje tela i udaraca, ali šta je sa mentalnom pripremom? Pred sam meč ide i mentalno zagrevanje koje ima umirujuć efekat, ali i efekat veće fokusiranosti i spremnosti za sam početak meča! Sve su ovo stvari koje se uvežbavaju, stvaraju se neke nove rutine i rituali, koji zaista čine da igrač uđe u meč rasterećeniji i potpuno spreman da pokaže sve što zna!

Zadovoljiti ova tri preduslova, je dobar početak rada na mentalnoj strani igrača.

Svi sportovi, a tenis nije izuzetak, sastoje se iz 4 oblasti: tehnike, taktike, fizičke i mentalne pripreme.  Kada budu usklađene sve četiri oblasti, igrač će moći da pokaže svoj pun potenijal i na meču, kao i na treningu!!!

Više o mentalnoj pripremi tenisera možete pogledati na

error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *