Koučing

Koraci koji vode ka ostvarenju ciljeva

Napomena: Ovaj blog post je namenjen teniserima i teniserkama. Ukoliko niste iz te branše, blog na istu temu možete pročitati na sledećem linku  https://www.ljubicajovanovic.com/ostvari-svoje-ciljeve-ti-to-mozes/

Cilj! Šta je to cilj, kako se on postavlja i definiše? Da li je cilj isto što i san ili želja?

Cilj je nešto što želimo da ostvarimo u životu. Cilj je meta, neko odredište ka kome idemo, ka kome ustremljujemo svu svoju snagu i energiju, podređujemo sve oko sebe samo da bismo do njega došli. Razlika između cilja i sna je velika, ali i vrlo mala. Kako sada to? Vrlo jednostavno, san može postati cilj. Ono što si sanjao kada si bio mali, ono o čemu si maštao, to može postati stvarnost. Potrebno je raditi na tome, ali zaista se san može ostvariti. Kad si bio mali mislio si da je sve mnogo lakše, a sada misliš da je sve vrlo teško. Odmah da ti kažem da grešiš. Nije teško, samo si ti promenio ugao gledanja. Kad si bio mali pomisliš da se popneš na drvo, poželiš da vidiš pogled od gore i da bereš i jedeš  trešnje. Pogledaš stablo, malo razmisliš gde i na koju ćeš granu stati i kreneš, odmah, bez mnogo razmišljanja. Nisi ni pomislio da ćeš pasti, ili šta će biti ukoliko padneš ili šta će ti mama i tata reći ako se popneš gore i ako padneš… I za tili čas, za koju sekundu ti si već gore. Verovao si u sebe, postavio cilj ispred sebe, ukratko bez dvoumljenja razradio strategiju penjanja i bez straha i bojazni krenuo da se penješ. Brže nego što si i očekovao bio si na vrhu. Usput ti se desilo da zastaneš, pa pogledaš dole i pomisli „Uh baš je visoko“ ili „Vidi dokle sam stigao“. Desilo se možda da si isprljao trenericu ili je pocepao, da možda neku trešnju ipak nisi mogao da dohvatiš, desilo se možda da si procenio da je neka grana isuviše tanka da bi stao na nju, pa si promenio putanju penjanja, možda si čak i sa sasvim druge strane drveta izašao na vrh.  Vrlo brzo si se prilagođavao usputnim promenama i poteškoćama, jer si imao cilj, nisi sebi dozvoljavao drugu opciju osim da ćeš uspeti i da ćeš se sladiti trešnjicama.

Dakle, cilj se sastoji od targeta tj. mete, tj. konačnog odredišta gde ćeš stići ili šta želiš da uradiš, postigneš, postaneš… Sastoji se i od puta do tog cilja kojim moraš proći, kao i od strategije i koraka, ali i od mnogih prepreka na tom putu.

Dakle prvi korak je DEFINISATI CILJ!

Pod tim se podrazumeva da cilj zapišeš, prvo u svoj “Kreator uspeha”, a onda ga ispiši na par parčeta papira i izlepi svuda po  kući. Ukoliko ti je glupo da posetioci ili ukućani gledaju to, onda evo par ideja gde bi sve mogao da ga zalepiš. Sa unutrašnje strane ormana. Tako ćeš svako jutro kada biraš šta ćeš obući, pogledati svoj cilj. Vrlo je važno da je on na nekom mestu gde ćeš ga svakodnevno viđati. Evo još jednog skrovitog mesta. Ukoliko patike svakog dana vraćaš u kutiju pa u cipelarnik, zalepi na dno kutije sa unutrašnje strane i svaki put kada obuvaš ili skidaš patike videćeš svoj cilj. Podsetiće te gde si pošao i zašto treba da sa lakoćom prevaziđeš sve prepreke koje se na tom putu nameću. Devojčice, ukoliko imate kutiju za nakit, eto još jednog mesta. No, ukoliko ti nije glupo, a ne bi trebalo da ti bude, onda jedno parče papira zalepi u uglu ogledala pa ćeš svaki put kad se pogledaš da ga pročitaš, ili/i kod kreveta, pa ćeš svako jutro da dobiješ dodatnu motivaciju i snagu da izdržiš 4 sati treninga, dva sata kondicije i sat vremena mentalnog treninga, a kada ga pročitaš pre spavanja, moći ćeš da maštaš o već ostvarenom cilju i da zaspiš sa tom divnom slikom u glavi. Sve slike koje stvaramo u glavi približavaju nam ostvarenje toga što želimo. U momentu dok toneš u san, tvoj um snižava frekvenciju, u nekim momentima je na toj frekvenciji koja kreira i utiče na tvoju podsvest, a podstvest utiče na tvoju svest, a na osnovu svesti mi shvatamo koje su naše mogućnosti i na osnovu njih stvaramo dela. Ako imaš svoju sobu, zalepi ispisan cilj na ulaznim vratima svoje sobe. Još bolje i efektivnije bi bilo da i nacrtaš sebe sa trofejom u ruci ili nalepi sliku svog uzora npr Novaka Đokovića kako podiže pehar. Kada to vidiš, zamislićeš sebe. Stvaraj što više takvih slika u svojoj glavi.

 

Kako se  zapisuje cilj?

Cilj je potrebno napisati u sadašnjem vremenu, sa tačnim datumom ostvarenja. Obrati pažnju! Neka taj cilj bude tvoj,  a ne cilj tvog tate, mame ili neke treće osobe. Već lično tvoj! Kako bi proverio da li je to zaista ono što ti želiš evo jedne kratke vežbice. Zatvori oči. Zamisli sebe za 5 godina. Kako vidiš sebe? Šta radiš? Čime se baviš? Kako se osećaš? Jesi li srećan što si to što jesi? Ako si sebe zamislio kao šampiona, ili ostvarenog cilja kojeg si planirao da zapišeš, onda je to to. 

Primer kako bi trebao izgledati jedan sanjani cilj.

Krajem sezone 2023. ja sam prvi na ITF rang listi!

Uvek zapisivanje i čitanje cilja treba biti propraćeno emocijama i vizualizacijom već ostvarenog cilja. 

Ovu vizualizaciju  ostvarenog cilja radi kad god ti padne motivacija. Još bolje, ukoliko je budeš radio svakodnevno, stepen motivacije verovatno neće imati toliko velike oscilacije.

Sada kada si definisao svoj dugoročni, sanjani cilj, on ti izgleda mnogo daleko i neminovno je potrebno dosta vremena da se on ostvari. Koji su to koraci koje treba preduzeti kako bi motivacija zaista trajala dugo? Vrlo jednostavno! Postavi kratkoročne ciljeve! Postavi cilj koji želiš postići za 2 godine. Zatim za godinu dana! I naposletku cilj koji želiš postići za 3 do 6 meseci tj. do kraja letnje ili zimske sezone.

Kada definišeš kratkoročni cilj  (sve ih imaš na jednom mestu zapisane) onda postavi sebi pitanje: „Koji je prvi korak koji će me dovesti do ostvarenja prvog kratkoročnog cilja?” Npr povećati ulaznost prvog servisa sa 50% na 70%. Kako ćeš to postići?  Napravi svoju samoanalizu. Oceni svoje udarce, svoju tehniku, taktiku i mentalitet. Gde si najjači, a gde najslabiji? Šta treba da uradiš prvo kako bi popravio ulaznost prvog servisa? Ulaznost prvog servisa sam dala kao primer, a vi za sebe odredite prvi korak, drugi korak i svaki naredni. Onda za svaki korak odredi zadatke koji će te odvesti do svakog narednog koraka. Svaki put kada uradiš neki zadatak, pređeš neki korak ili ostvariš cilj, čestitaj sebi. Počasti sebe sa nečim, bio to neki obrok, druženje sa dragim prijateljem, šta god, ali za svaku akciju koju si sproveo u delo primi zasluge, jer ti si za to zaslužan i ja ti čestitam na tome! Veliki, dugoročni cilj sastoji se od puno malih ciljeva. Puno malih ciljeve će te dovesti do jednostavnih zadataka koje ćeš izvršavati na svakodnevnom nivou. Kada budeš video da napreduješ u malim stvarima i da zaista koračaš ka velikim, shvatićeš da je zaista sve moguće. Budi srećan kada ostvariš svaki zadatak! A onda odmah u akciju ka narednom!

Poenta je da svakog dana budeš malo bolji od prethodnog. Meri svoj uspeh! Meri svoje mogućnosti, jer često se desi kada postignemo i ostvarimo neki cilj da olako pređemo preko njega kao da to nije ništa. A ustvari je mnogo. Pa ti si bio dosledan i koračao sigurnim koracima ka ostvarenju svakog kratkoročnog cilja i iza svakog stoji tvoj trud, rad, upornost… I znaš šta? Ako si uspeo da ostvariš prvi cilj, uspećeš i svaki naredni! Zato je veoma bitno da ih zapišeš i da napraviš jednu tabelu gde ćeš upisivati ostvarene ciljeve. Kako koji cilj ostvariš prepiši ga u tabelu ostvarenih ciljeva. To će ti dati vetar u leđa kada naiđeš na prepreku prilikom ostvarenja nekih od narednih zadataka, koraka ili ciljeva. Ostvareni ciljevi će ti povećati samopouzdanje, pa kada god se osetiš nemoćnim ili manje vrednim od drugih tenisera tvojih godina, otvori tabelu ostvarenih ciljeva i pročitaj svoje postignute uspehe i rezultate. Kako ne bih startovao sa praznom tabelom, jer si tek sada počeo da zapisuješ svoje ciljeve, napiši u njoj minimum 3 postignuta uspeha do sadašnjeg momenta. Ja ti ih od srca čestitam na njima i veruj u sebe. Čak i kada ne veruješ, kada ti ponestane vere,  radi sve što treba da radiš i uspeh neće izostati.

I da rezimiramo. Zapiši svoj sanjani cilj u dnevnik(Kreator uspeha), ali i na više parčeta papira i polepi celu kuću sa njima. Neka uvek bude na vidnom mestu. Vizualizuj ostvarenje tog cilja. Zaspi sa slikom sebe prilikom ostvarenja istog. No, do cilja postoji put kojim trebaš preći. Tako da ga podeli na srednjeročne i na kratkoročne ciljeve i za svaki kratkoročni cilj postavi korake koje će te dovesti do njihovog ostvarenja. Svi koraci sastoje se od zadataka  koje trebaš izvršavati skoro svakog dana ili svakodnevno. I samo napred!

Na putu ostvarenja ciljeva, naići ćeš na mnoge prepreke koje je neophodno prebroditi, ali to je tema nekog drugog bloga. Zapamti, ti si jedini putnik na tvom putu uspeha! Naravno, tu je i ceo tvoj tim, ali na kraju samo ti izlaziš na teren, uzimaš reket u ruke i igraš!

I naposletku, seti se kako je bilo kad si bio mali. Poželiš da se popneš na drvo, malo razmisliš kako ćeš to uraditi i kreneš, ne razmišljajući o neuspehu kao opciji niti o posledicama. Sada, kada si odrastao priupitaj tog starijeg sebe šta bi mu ono malo dete reklo. Reklo bi ti: „Pa šta i ako padneš? Pa šta i ako ne uspeš iz prvog pokušaja? Pa šta ako moraš da menjaš putanju i na toj putanji odluke? Pa šta? Ajde! Kreni! Možeš ti to!“

U vezi rada posvećenog  jačanju tvoje mentalne strane i pomoći prilikom postavljanja ciljeva, kao i definisanja koraka koje trebaš preći radi ostvarenja istih, možeš se više informisati na

https://www.ljubicajovanovic.com/koucing-u-sportu/

error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *