Koučing

Mentalna priprema tenisera

Svi sportovi sastoje se iz 4 oblasti: tehnike, taktike, fizičke i mentalne pripreme.

Tenis nije izuzetak u ovim stvarima, čak šta više u tenisu mentalna jačina je od presudne važnosti. Tenis je sport u kojem par poena odluče pobednika, to je sport u kom se ne igra na vreme, mečevi mogu biti dugi i iscrpljujući, a u tim situacijama bitno je biti spreman u svim segmentima, kako fizički tako i mentalno.

U našoj zemlji mentalna priprema je nešto na šta se skoro i ne stavlja akcenat, ako se i stavlja to je tek prolazno, a taj segment u tenisu čini 25% od ukupne spreme tenisera. Sedite na stolici sa tri noge koja bi trebalo da ima četiri nije baš sasvim sigurno, složićete se.

Zašto je mentalni deo u tenisu težak? Kako se uopšte dogodi da naša mirna deca odjednom bacaju rekete i psuju na terenu? Postoji puno razloga za to. Ovo su samo neki od njih:

  1. Igranje sa vremenom i igranje u mrtvom vremenu

Tenis je vrlo brza igra, od momenta udarca do sledećeg udarca može proći jako kratko vreme, svega par sekundi i mentalna strana igrača da donese brze odluke je važna. Igrač tokom meča donese oko 1000 odluka i pre nego što stekne dosta iskustva kroz mečeve i automatski odrađuje stvari, igrač napravi previše grešaka.

Druga strana mentalne igre je to da igrači nisu prisutni u sadašnjosti na teniskom meču i to se kreće od 60% do 90%. Ovo prouzrokuje emotivnu destabilnost i frustracije. Rad na mentalnoj pripremi može ove procente da smanji i igrač može da se vrati u meč vrlo brzo kroz tačne instrukcije.

  1. Male ispravke – velike greške

I najmanje promene kod tenisera  prouzrokuju greške. Svi igrači vole da su u svojoj zoni i trenerima nije lako kada žele da izvrše neke korekcije. Igrače treba spremiti mentalno da to prihvate,  a to je posao nas trenera koji smo stavili akcenat na mentalnu stranu tenisa.

  1. Fokus na spoljne faktore i unutrašnje faktore

Teniseri na terenu su suočeni sa raznim faktorima kako spoljašnjim tako i unutrašnjim. Na spoljne faktore ne treba obraćati pažnju kao što su sunce, vetar, publika… Unutrašnji su negativno razmišljanje, da li ću izgubiti meč… Sve ovo stavlja težinu na mentalni deo tenisa.

Igranje tenisa nije samo tehnički izazov, taktički i fizički već i mentalni.

Bez mentalne pripreme kao krajnji rezultat imamo da igrači igraju odlično na treningu koji je kontrolisan, ali se sve to raspadne kada zaigraju tenis bez kontrole, na meču, sparingu…

Ja kao mentalni trener pravim strukturu koja se razvija i koja dovodi do situacija iz mečeva i kao krajnji rezultat stvorim igrača koji kontroliše svoju igru na takmičenjima. Igrače učim da mentalno budu jaki, da reše svoje slabosti, da razviju svoj pun potencijal i sve to u kontekstu igre.

Igrače upoznajem sa tajnama mentalnog dela. Radim sa njima na prihvatanju 13 tajni šampiona, na svim skrivenim prednost poenima, ne samo kod izjednačenja (40-40) i prednosti.

– Šta su to osnove mentalne pripreme kod tenisera i kako da ih igrač usvoji pre i tokom meča?

– Kako se izboriti sa 29 kritičnih situacija u meču, prepoznati pretnju, ostati pozitivan i kontrolisati emocije?

– Kako analizirati meč, tako da se iste greške ne ponavljaju iznova i iznova?

– I još mnogo toga…

 

 

Ljubica Jovanović -trener za mentalnu pripremu tenisera

0638654597

ljubica.jovanovic.coach@gmail.com

error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *