Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tenis koučing

Koučing

Radionice

Blog

Kontakt

Saznajte vie

Vizualizacija! Zato ne?

 

Vizualizacija je stvaranje mentalnih slika i jedna je od najčećih i vrlo vanih psiholokih tehnika koju vrhunski sportisti koriste kako bi povećali kvalitet svoje igre. Zbog čega je ona toliko vana, upravo je tema ovog bloga.

 

Jedno od vanih pitanja je kako na svojim sesijama-mentalnim treninzima primenjujem tehniku vizualizacije?

 

Prvi deo je uvođenje u alfa stanje uma. ta je to alfa stanje?

 

Pre nego to utonemo u san ili neposredno pred buđenje na mozak je upravo u alfa stanju i tada moe najbolje da prima poruke i sugestije koje, ako se pravilno formuliu, mogu promeniti ivot na bolje.

 

Ćelije naeg mozga koriste elektricitet koji im omogućuje da međusobno komuniciraju. ablon po kojem mozak emituje električne talase moe se izmeriti uređajem koji se zove EEG (elektroencefalograf). U zavisnosti od frekvencije na kojoj pulsiraju, izdvojeno je pet kategorija talasa i svaka od njih ima specifične karakteristike na na um i telo.

 

Gama talasi (40Hz 70Hz) Ova frekvencija je stanje potpune fokusiranosti. U ovom stanju imamo punu koncentraciju i pruamo maksimum svojih intelektualnih potencijala.

 

Beta talasi (13Hz 40Hz) stanje potpune budnosti i aktivnosti. Ovo stanje je kod većini odraslih ljudi prisutno tokom celog dana. Povieno stanje beta talasa uočeno je kod anksioznih osoba.

 

Alfa talasi (8Hz 12Hz) reflektuju stanje oputenosti i totalne relaksacije. Alfa stanje se obično postie kada zatvorimo oči, kada meditiramo, matamo, sanjarimo, momenat pred utonuće u san, kao i koji trenutak pre prirodnog buđenja.

 

Teta talasi (4Hz 7Hz) dublje stanje oputenosti. Ima slične prednosti kao alfa stanje, ali je teko da se koncentriemo na neku stvar dok smo u ovom stanju jer je panja rasuta i fokusiranje je mnogo tee.

 

Delta talasi (1Hz 4Hz) stanje dubokog sna i kome.

 

Alfa stanje modanih talasa je na mnogo nioj frekvenciji od beta stanja i predstavlja oputeno stanje uma i tela. Naučno je dokazano da, kada mozak emituje alfa modane talase, imamo otvoren pristup podsvesti i mogućnost da menjamo njene programe, reavamo izazove, jačamo intuiciju i koncentraciju, bre donosimo odluke i ono to je najbitnije moemo da stvaramo eljene stvari u ivotu, u budućnosti. U stanju relaksacije, poput alfe, imamo pojačano pamćenje, sposobnost učenja, koncentraciju i sposobnost prisećanja. Moemo efikasno da menjamo ponaanje, stavove i navike koji nas ograničavaju. Za to vreme, usporava se proces starenja i ubrzava se ozdravljenje. Za dostizanje ciljeva koje sebi postavimo je često potrebno da promenimo stavove koji su upravljali naim ivotima, a to se postie u alfa nivou. Tada su nam podjednako aktivne i leva i desna hemisfera mozga, a taj izbalansiran odnos je tajna uspeha.

 

 

Dakle, svaki put kada radim tehniku vizualizacije, radim je u alfa stanju, a upravo ste saznali i koje sve blagodeti nae telo i um ima kada smo u tom stanju.

 

Drugi razlog primenjivanja vizualizacije jeste radi otklanjanja strahova i anksionznosti. Anksioznost je neodređeni strah, osećaj napetosti, zabrinutosti, strepnje, uznemirenosti, koji se od straha razlikuje po svojoj sloenosti, učestalosti i pojavi bez određenog razloga i povoda, koja ukoliko se ne leči moe dovesti do ozbiljnijih psihičkih problema. Ansioznost kod sportista se pojavljuje pred neki vaan meč ili pred situaciju u kojoj se proli put obrukao, nije uspeo da izađe kao pobednik iz nje. Kroz vizualizaciju u alfa stanju sportisti se suočavaju sa stanjima u kojima osećaju preveliki strah i koji ih blokira da igraju normalno, svoju igru. Ukočenost, stegnutost, stisnutost je upravo reakcija tela na unutranje stanje uma pod dejstvom straha. U alfa stanju, stanju potpunog mirovanja uma i totalne koncentracije, suočavanjem sa strahovima, vraćanjem u prolost smanjuje se stepen anksioznosti.

 

Vie koraka i različitih vizualizacija primenjujem, ali nakon suočavanja sa prolosti, na istom nivou kreiramo eljenu budućnost, eljena ponaanja i reagovanja na iste-slične situacije sa kojima ćete se neminovno susresti na nekom od budućih mečeva. Stvaraoci ovih tehnika su dr Joseph Wolpe i dr Donald Meichenbaum koje su se vremenom jo usavrile.

 

Glavni razlog korićenja tehnika vizualizacija u alfa stanju je pomoć pri otklanjanju stresa, strahova, negativne i blokirajuće treme, a sve u cilju izvođenja boljeg performansa i mogućnosti napredovanja.

 

Vie o vizualizacijama koje koristim u radu sa teniserima/kama moete pročitati ovde >>>>

 

Vie o teniskoj mentalnoj pripremi moete pročitati ovde >>>>

 

O sesijama posvećenim razvoju vae ličnosti, odnosa, unapređenju biznisa ili bilo koje ivotne oblasti, moete vie saznati ovde >>>>

 

Uvodni razgovor je besplatan!

Zakai odmah!

+ 381 63 8 654 597

 

 

Objavljeno 09.02.2020.

Saznajte vie