Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tenis koučing

Koučing

Radionice

Kontakt

Saznajte vie

VODIM 5-1! I ta sad?

 

 

Mnogi juniorski igrači, na svom putu razvoja naiđu na prepreke koje se ispreče uzmeđu njih i dostizanja ampionske pozicije. Odlična igra na treninzima, ali u meču totalna ili delimična blokada, je vrlo česta pojava kod tenisera i teniserki na svim nivoima. Ponekad ta blokada traje od početka meča, ponekad se javi na određenim kritičnim poenima.

 

Često, ali ovo vai uglavnom za igrače na rekreativnom nivou, pod kritičnim poenima smatraju se samo prednost poeni, break, gem, set i meč poeni. No, svim takmičarskim igračima vrlo dobro je poznato da njihovi kritični poeni znaju biti 30:30, 40:40, 3:0, početak drugog seta nakon prvog dobijenog ali i rezultat od 5-1. I ovo jesu poeni kada igrači treba da budu oprezni, jer ih ovi poeni, tj gemovi mogu odvesti do pobede, osvajanjem navedenog poena tj gema i prebacivanjem pritiska na protivnika, ali i do opasnosti usled gubitka istih, gde protivnik moe dobiti krila, psihički izdominirati, preokrenuti rezultat u svoju korist i pobediti.

 

Svaki igrač je minimum jednom imao kritičnu situaciju pri ovom rezultatu 5-1, ali je na terenu nije bio svestan sve do 5-5. Protivnik uzima gem za gemom, a pri izjednačenju kreće panika i razmiljanja poput Imao si ga 5-1! Kako si mogao da dopusti da te stigne? ta to radi? Jesi li normalan? Kako si smeo to da dopusti sebi? Vidi, sada će jo i izgubiti!.... Počinje samokritikovanje i samoosuđivanje koje na kraju moe postati i ispunjavajuće proročanstvo. Zavisno od mentalne jačine, uspeće da se izvuče iz te situacije i zavri rezultatom 7-6. No, neretko se deava da se set zavri porazom od 5-7 usled nervoze zbog trenutnog rezultata, ostajanja u prolosti, samokritikovanja, nemogućnosti prihvatanja trenutne situacije i suočavanja sa njom. Kako sprečiti ovu spojavu? Da li je moguće ranije odreagovari i zavriti set sa 6-1?

 

 

 

 

Teniskim mentalnim treninzima suočavamo se sa ovim kritičnim situacijama kroz vizualizacije usled čega dolazi do oslobađanja pritiska koji igrač ima pri tom rezultati u toku meča i pronalazimo reenja kako da izađe kao pobednik i ove poene zavri u svoju korist.

 

Naalost, veliki broj igrača bez stručne pomoći teniskog mentalnog trenera nikada ne uspe da se izbori sa anksioznoću koja se javlja u obliku prevelikog straha i blokirajuće treme, ukočenosti ruku, nogu, stisnutosti pre početka meča, kao i pred kritične poene u toku meča, koji često izazivaju napad panike, straha, negativnosti i nervoze. Ovo je jedan od glavnih razloga zato teniseri/ke prestaju da treniraju tenis.

 

Mnogi zanemaruju tehniku disanja kao tehniku koja moe pomoći, ali je ona toliko jednostavna i daje fenomenalne rezultate kod izbacivanja straha, pritiska, nervoze. Između poena, jedan od načina zadrati koncentraciju na ovde i sada je upravo usmeravanje panje na disanje. Potpuno se fokusirajte na udisaj, izdisaj, udisaj, izdisaj. Usmeravanje panje na disanje smanjiće tremu i nervozu i pomoći će vam da budete u trenutku ovde i sada. Sa ovom tehnikom disanja pomoći ćete sebi da brzo zaboravite na loe odigran poen, ili pak da se brzo vratite u igru nakon oputanja usled dobro odigranog poena.

 

I bez obzira na rezultat uvek angauj pozitivan razgovor sa samim sobom!!!

 

Tehnikama mentalnog čićenja otklanjamo anksioznost kao i nastanak kritičnog poena stečenog na osnovu ranijeg loeg iskustva, a raznim vizualizacijama kreiramo eljena stanja i budućnost.

 

Na putu ampiona, izgradnja ampionskog stava je od vrhunskog značaja, suočavanje sa problemima i njihovo otklanjanje je neophodan korak. Često igrači nisu sposobni da se sami izbore sa tim preprekama, pa je to zadatak i uloga teniskog mentalnog trenera. Ostvari svoje snove! Otkloni blokade! Postani ampion!

 

Zakai uvodni intervju!

Prvi razgovor je besplatan!

Vie informacija moete pogledati ovde >>>>

 

 

 

Objavljeno 25.01.2020.

Saznajte vie