Koučing

Fokus na prave stvari

Česta pojava u tenisu, kao i vrlo česta rečenica roditelja i trenera jeste „Fokusiraj se! Vrati fokus! Fokusiraj se na prave stvari! Koncentriši se!“

Ovde se kod igrača, pogotovo ukoliko dobijaju ovakve i slične instrukcije u toku meča, može desiti upravo suprotno. Pitate se zašto? Zato što se kod ove instrukcije postavljaju 3 nepoznata zadatka pred dete!

  1. Šta je fokusiranje?
  2. Kako da se fokusira tj kako da vrati fokus? i
  3. Koje su to prave stvari na koje se treba fokusirati?

 

U narednom tekstu daću vam odgovore na ova pitanja.

 

Fokus je mentalna uravnoteženost, sabranost, ozbiljnost, smirenost, hladnokrvnost, usredsređenost, usmerenost, pribranost, prisebnost iliti koncentrisanost.

 

 

Fokusiranje znači usmeravanje pažnje na samo jednu stvar, nasuprot multitaskingu koji usmerava pažnju na više stvari istovremeno.

 

Ćesto igrači dobijaju instrukcije poput: „Pazi na rad nogu; Vodi računa o zamahu; Pravi pauze između servisa; Kreći se brže po terenu; Vraćaj se na sredinu; Napadaj; Drži loptu duboko!“ i sl. A odmah nakon toga dobiju instrukciju „Fokusiraj se!“.

Šta se dešava u glavama mladih tenisera? Preovladavaju misli poput „Na šta od svega ovoga da se fokusiram, kada treba da mislim o hiljadu stvari?!“ Ovo je samo jedna od mnoštvo njihovih dilema. I onda dolazi do preopterećenja uma, što povećava pritisak, prouzrokuje nervozu, zatim  dolazi do vidljivih grešaka u toku igre, pa sledi samokritika, samoosuđivanje, izgubljen gem, set i meč. Nakon toga pad samopouzdanja, osećaj krivice, pad motivacije i tako dalje…

Treninzi služe da se igra uvežba, a na meču teniser/ka treba da pokaže ono što zna! Pustite ga/je da igra! Fokus treba biti na samo jednoj stvari, a to je njegova/njena igra, koju bez razmišljanja treba da primeni i uživa u njoj. Previše razmišljanja i previše truda je često kontraproduktivno i zna biti blokirajući faktor!

Igrači/ce verujte u sebe! Roditelji verujte u svoje dete! Treneri verujte u svog igrača/icu! Pustite dete da igra! Pa tenis je igra!

 

Još jedno od često postavljenih pitanja igrača/ica jeste „Kako da se fokusiram kada mi misli lutaju, kada me već uhvati nervoza?“ Postoje razne tehnike vraćanja pažnje, a jedna od njih je držati punu pažnju na loptici! Zatim, izvežbati dobro poznato stanje „BITI U ZONI“, jer tada je igra savršena! Tada se loptica kreće sporo i igrač/ica ima vremena za sve, i da se dobro postavi i da napravi dobar zamah i da sve odradi baš onako kako njegovo/no telo hoće, a što je nabolje rešenje u datom momentu. U tom momentu telo i um je došlo do stanja potpunog poverenja, pa ako igrač sebe može da dovede u to stanje, onda dopustite mu/joj da igra! Jer tenis je samo igra!

Koje su to prave stvari na koje se treba fokusirati?

Kada je fokus na pogrešnim stvarima igrač/ica ne igra svojim punom kapacitetom, a to prouzrokuje brojne probleme poput stresa, frustracije, nenapredovanja, kao i nemogućnost analize meča i sprovođenje taktika. Fokusiranje na prave stvari dovodi do opuštanja, koncentracije, odlične analize meča, taktiziranja…

Koje su to stvari koje teniseri/ke mogu kontrolisati, a koje ne?

Igrači/ce mogu kontrolisati svoju igru! Tempo igre! Izbor udaraca…

Koje su to stvari koje se ne mogu kontrolisati?

Ne može se kontrolisati igra protivnika! Životna sredina pod kojom podrazumevam vetar, sunce, padanje senke, kiša… Nepredviđene situacije na terenu poput neca, linije i sl! Žreb!

Postoje razne tehnike kako zaustaviti negativne misli kada igrač/ica počinje da se nervira zbog stvari koje ne može kontrolisati, ali zapravo najlakše je da se samo u toku igre zapita „Da li ja mogu ovo kontrolisati ili ne?“ Ukoliko je odgovor NE, vratiti fokus na svoju igru, veru u svoje sposobnosti i cilj koji je igrač/ica postavio/la pred sobom!

Mnogo vremena, tj tokom cele igračke karijere, na teniskim treninzima radi se na usavršavanju udaraca, tehnike i taktike, na kondicionim treninzima vežba se kretanje i fizička izdržljivost, a um? Odakle potiče svaka naredba data telu? Iz uma! Tenis se kao i svaki drugi sport sastoji iz 4 oblasti: tehnike, taktike, fizičke i mentalne pripreme. Kako se stalno vežbaju i unapređuju udarci, tako je potrebno vremena izvežbati um tako dobro kao što je izvežbano i  telo! I stalno ga razvijati i unapređivati! Fokusiranje je deo mentalnog treninga, koji je sastavni i neophodan deo svakog uspešnog tenisera/ke.Učeći da se fokusira i koncentriše tokom igre, teniseri/ke razvijaju veštinu koja će pospešivati njegov/njen učinak i u svim ostalim aspektima života. Za ovladavanje ove veštine neophodno je vežbanje! Za više informacija o mentalnim treninzima tenisera pogledajte na https://www.ljubicajovanovic.com/koucing-u-sportu/

 

error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *