Koučing

Važnost i primena vizualizacije u tenisu

Važnost i primena vizualizacije u tenisu

Vizualizacija je stvaranje mentalnih slika i jedna je od najčešćih i vrlo važnih psiholoških tehnika koju vrhunski sportisti koriste kako bi povećali kvalitet svoje igre.

            To je doživljaj koji oponaša realno iskustvo. Kada želimo da kreiramo sopstvenu realnost, nešto daleko moćnije od reči, jesu slike. Vizualizacija je tehnika korišćenja imaginacije, kako bi u sopstveni život stvarali ono što želimo. Slike koje stvaramo tokom vizualizacije mogu da odražavaju slike ostvarenih ciljeva, stvaranje nekih željenih situacija, stvaranje željenih osobina ili stanja kao što su koncentracija, samopouzdanje, spokoj i slično. Kada nešto želimo da stvorimo, napravimo ili da budemo, najpre to kreiramo u mislima. Misao uvek prethodi ostvarenju.

            Moguće je raditi vizualizaciju tehničkih elemenata, poput serve, riterna, forhenda sa osnovne linije itd. Svaki udarac je sklop tehničkih veština, ali i mentalnih. Postoji 6 koraka mentalnih veština koje prethode svakom udarcu. Uz pomoć njih možete kontrolisati samo izvođenje udarca, možete kontrolisati misli i emocije. Takođe se kroz vizualizaciju mogu raditi i taktički elementi, izlazak na mrežu, serije udaraca itd.  Kod primene vizualizacije uvek je važno kreirati slike željenog stanja, nikako stvari, ponašanja, rezultata, pravca u kojem ne želite ići. Vizualizacija uvek mora biti pozitivna, odnosno vizualizuje se ispravan udarac, željeni rezultat, a ne vizualizuje se greška, poraz, jer ne želimo da ukorenjujemo greške, neželjene rezultate i osobine.

            Oslobađanje negativnih mentalnih prepreka je takođe jedna od vizualizacija koje primenjujem u radu. Na dosadašnjim treninzima i mečevima sakupilo se mnogo stresa, nervoze, napetosti, strahova, treme, negativnih misli… Sve to je neophodno izbaciti iz tela i iz uma, a vizualizacija je jedna od sjajnih tehnika koje mogu da doprinesu tome.

            Tenisere učim i primeni kratke vizualizacije u toku meča gde se smiruju, ili pak popravljaju svoj udarac kada ne znaju gde greše, jer se to često dešava na mečevima, a trener nije tu, te ne može da im pomogne. Često pitanje koje igrači postavljaju sebi na terenu u toku meča je  „Šta sad radim? Gde grešim? Zašto mi forhend ne ulazi?“ Upravo kratkom vizulazacijom između poena koja traje od 5 do 8 sekundi teniseri će doći do rešenja.

            Kada sa teniskim trenerom intenzivno radite na popravljanju nekog udarca, ono će biti ubrzano i olakšano ukoliko je propraćeno i mentalnim treningom.

         

   Vizualizacija pred meč je nešto što svaki vrhunski sportista primenjuje. Ona oslobađa od pritiska, jer na neki način igrači već prožive sve to i mogu ući fokusiraniji u meč, mogu bolje da kontroliše emocije i samim tim će im biti i bolji performans.

           

Da biste upražnjavali vizualizacije, treba najpre stvoriti neophodne uslove. Postoje i pravila uvođenja u stanje kada je vizualizacija tj stvaranje mentalnih slika najefikasnije. To je stanje potpune opuštenosti tela i uma. Tek tada je um, a i telo spremno da se svim čulima poistoveti sa mentalnom slikom koju stvara.

Vizualizacija se postepeno uvodi, postoji neki red kada se koja radi i kada koja postaje nova rutina igrača. Neke osobe imaju veću, neke manju moć stvaranja slika.

Uvođenjem vizualizacija u svoj trenažni proces, u svoj život, osetićete lakoću stvaranja, oslobađanja, ali i povećanja sposobnosti predviđanja na terenu. Vizualizacijom se povećava sigurnost i samopouzdanje, odlična je i za motivisanje. Višestruka korist od nje postoji, a kao rezultat dobija se do 40% bolja igra na treningu i do 25% bolja igra na mečevima.

Za rad na svojoj mentalnoj strani  pozovite +381 63 8 654 597 ili zakažite uvodni intervju putem mail-a ljubica@ljubicajovanovic.com

Prvi (uvodni) razgovor je besplatan! Mogućnost rada preko Skype-a!

Više o teniskim mentalnim treninzima možete pogledati https://www.ljubicajovanovic.com/koucing-u-sportu/

error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *