Koučing

OSTVARI SVOJE CILJEVE! TI TO MOŽEŠ!!!

 

Cilj! Šta je to cilj, kako se on postavlja i definiše? Da li je cilj isto što i san ili želja?

Cilj je nešto šte želimo da ostvarimo u životu. Cilj je meta, neko odredište ka kome idemo, ka kome ustremljujemo svu svoju snagu i energiju, podređujemo sve oko sebe samo da bismo do njega došli. Razlika između cilja i sna je velika, ali i vrlo mala. Kako sada to? Vrlo jednostavno, san može postati cilj. Ono što si sanjao kada si bio mali, ono o čemu si maštao, to može postati stvarnost. Potrebno je raditi na tome, ali zaista se san može ostvariti. Kad si bio mali mislio si da je sve mnogo lakše, a sada misliš da je sve vrlo teško. Odmah da ti kažem da grešiš. Nije teško, samo si ti promenio ugao gledanja. Kad si bio mali pomisliš da se popneš na drvo, poželiš da vidiš pogled od gore i da bereš i jedeš  trešnje. Pogledaš stablo, malo razmisliš gde i na koju ćeš granu stati i kreneš, odmah, bez mnogo razmišljanja. Nisi ni pomislio da ćeš pasti, ili šta će biti ukoliko padneš ili šta će ti mama i tata reći ako se popneš gore i ako padneš. I za čas, za koju sekundu ti si već gore. Verovao si u sebe, postavio cilj ispred sebe, ukratko bez dvoumljenja razradio strategiju penjanja i bez straha i bojazni krenuo da se penješ. Brže nego što si i očekovao bio si na vrhu. Usput ti se desilo da zastaneš, pa pogledaš dole i pomisli „Uh baš je visoko“ ili „Vidi dokle sam stigao“ . Desilo se možda da si isprljao trenericu ili je pocepao, da možda neku trešnju ipak nisi mogao da dohvatiš. desilo se možda da si procenio da je neka grana isuviše tanka da bi stao na nju, pa si promenio putanju penjanja, možda si čak i sa sasvim druge strane drveta izašao na vrh.  Vrlo brzo si se prilagođavao usputnim promenama i poteškoćama, jer si imao cilj, nisi sebi dozvoljavao drugu opciju osim da ćeš uspeti i da ćeš se sladiti trešnjicama.

Cilj se sastoji od targeta tj mete, tj. konačnog odredišta gde ćeš stići ili šta želiš da uradiš, postigneš, postaneš…Zatim se sastoji od puta do tog cilja kojim moraš proći. Put je sastojan od strategije i koraka, ali i od prepreka.

 

Dakle prvi korak je DEFINISATI CILJ!

Pod tim se podrazumeva da cilj zapišeš, prvo u svoj Kreator uspeha, a onda ga ispiši na par parčeta papira i izlepi svuda po  kući. Ukoliko ti je glupo da posetioci ili ukućani gledaju to, onda evo par ideja gde bi sve mogao da ga zalepiš. Sa unutrašnje strane ormana. Tako ćeš svaku jutro kada biraš šta ćeš obući, pogledati svoj cilj. Vrlo je važno da je on na nekom mestu gde ćeš ga svakodnevno viđati. Evo još jednog skrovitog mesta. Ukoliko patike/cipele svakog dana vraćaš u kutiju pa u cipelarnik, zalepi na dno kutije sa unutrašnje strane i svaki put kada obuvaš ili skidaš patike videćeš svoj cilj. Podsetiće te gde si pošao i zašto treba da sa lakoćom prevaziđeš sve prepreke koje se na tom putu nameću. Dame, ukoliko imate kutiju za nakit, eto još jednog mesta. No, ukoliko ti nije glupo, a ne bi trebalo da ti bude, onda jedno parče papira zalepi na uglu ogledala pa ćeš svaki put kad se pogledaš da ga pročitaš, ili/i kod kreveta, pa ćeš svako jutro da dobiješ dodatnu motivaciju i snagu, a kada pročitaš pre spavanja maštaš o već ostvarenom cilju i da zaspiš sa tom divnom slikom u glavi. Sve slike koje stvaramo u glavi približavaju nam ostvarenje toga što maštamo. U momentu dok toneš u san, tvoj um snižava frekvenciju, u nekim momentima je na toj frekvenciji koja kreira i utiče na tvoju podsvest, a podstvest utiče na tvoju svest, a na osnovu svesti mi shvatamo koje su naše mogućnosti i na osnovu njih stvaramo dela. Ako imaš svoju sobu, zalepi ispisan cilj na ulaznim vratima svoje sobe.

Cilj je potrebno napisati u sadašnjem vremenu, sa tačnim datumom ostvarenja. Obrati pažnju! Neka taj cilj bude tvoj,  a ne cilj tvojih roditelja, sipružnika ili nekih trećih lica. Već lično tvoj! Kako bi proverio da li je to zaista ono što ti želiš evo jedne kratke vežbice. Zatvori oči. Zamisli sebe za 5 godina. Kako vidiš sebe? Šta radiš? Čime se baviš? Kako se osećaš? Jesi li srećan što si to što jesi? Ako si sebe zamislio ostvarenog cilja koji si planirao da zapišeš, onda je to to.

Uvek zapisivanje i čitanje cilja treba biti propraćeno emocijama i vizualizacijom već ostvarenog cilja.

Ovu vizualizaciju ostvarenog cilja radi kad god ti padne motivacija. Još bolje, ukoliko je budeš radio svakodnevno, stepen motivacije verovatno neće imati toliko velike oscilacije.

Veliki, dugoročni cilj sastoji se od puno malih ciljeva. Puno malih ciljeve će te dovesti do jednostavnih zadataka koje ćeš izvršavati na svakodnevnom nivou. Kada budeš video da napreduješ u malim stvarima i da zaista koračaš ka velikim, shvatićeš da je zaista sve moguće. Budi srećan kada ostvariš svaki zadatak! A onda odmah u akciju ka narednom!

I da rezimiramo. Zapiši svoj sanjani cilj u Kreator uspeha, ali i na više parčeta papira i polepi celu kuću sa njima. Neka uvek bude na vidnom mestu. Vizualizuj ostvarenje tog cilja. Zaspi sa slikom sebe prilikom ostvarenja istog. No, do cilja postoji put koji trebaš preći. Tako da ga podeli na srednjeročne i na kratkoročne ciljeve i za svaki kratkoročni cilj postavi korake koje će te dovesti do njihovog ostvarenja. Svi koraci sastoje se od zadataka  koje trebaš izvršavati skoro svakog dana ili svakodnevno. I samo napred!

I naposletku, seti se kako je bilo kad si bio mali. Poželiš da se popneš na drvo, malo razmisliš kako ćeš to uraditi i kreneš, ne razmišljajući o neuspehu kao opciji niti o posledicama. Sada, kada si odrastao priupitaj tog starijeg sebe šta bi mu ono malo dete reklo. Reklo bi ti: „Pa šta i ako padneš? Pa šta i ako ne uspeš iz prvog pokušaja? Pa šta ako moraš da menjaš putanju i na toj putanji odluke? Pa šta? Ajde! Kreni! Možeš ti to!“

Za pomoć pri postavljanju ciljeva, određivanju strategije, koraka i zadataka koji će te dovesti do ostvarenja istih, kao i pomoć pri motivaciji, upornosti i istrajnosti,  stojim na raspolaganju.

Zakaži uvodni intervju i započni rad na sebi!

Pri ostvarenju nekih ciljeva mogu se javiti i razne blokade, poput osećanja krivice, griže savesti ili raznih ograničavajućih uverenja! Tu sam za tebe da zajedno otklonimo iste i da ostvariš u životu sve ono što zaista i zaslužuješ!

Prvi uvodni razgovor (intervju) je besplatan i održava se online!

ZAKAŽI GA ODMAH!!!

+ 381638654597

Viber, WhatsApp, Skype

error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *