Koučing

Jednostavne tehnike  za otklanjanje treme kod tenisera

 

Mnogi igrači imaju problem tj tremu  od izlaska na teren pred meč.

Šta je ono što najčešće muči igrače/ice pred sam početak meča?

 

Koja su im najčešća razmišljanja i dileme?

„Šta ako izgubim“, „Šta će mi reći roditelji ukoliko izgubim?“, „Šta ako ne odigram dobro?“, „Valjda se neću obrukati, svi drugari sa tenisa će me gledati!“, „Samo da mi se ne „stegne ruka“ ili „ukoče noge“!“…

 

 

U većini slučajeva, pre nego što je meč i počeo, misli su im najčešće usmerene ka tome šta će biti ukoliko izgube ovaj meč. Ovakva i slična razmišljanja upravo i doprinesu da im se „ruka stegne“ ili „noge ukoče“. Kada izađu na teren kao gubitnici, oni su taj meč već unapred izgubili.

Sada ću vam otkriti dve jednostavne tehnike koje možete sami primeniti. Jedna jeste da kada izađete na teren ili kada sedite i posmatrate prazan teniski teren,  zatvorite oči i zamislite da sada ulazite na meč, da vas posmatraju roditelji, treneri i drugi  igrači, zamislite kako vas bodre i navijaju, a vi ulazite puni samopouzdanja, podignute glave i ramena, potpuno sigurni u sebe.

Druga stvar, koja je takođe vrlo efikasna jeste da barem jednom nedeljno i to kada sparingujete, pozovete na trening neke osobe koje vas nikada nisu gledale npr tetku, ujaka, kuma, drugare/ice iz razreda, znači da zaista kreirate situaciju sličnu onoj koja će vas snaći na meču. Stvorićete sebi  tremu da se dokažete pred njima, što donekle i jeste deo razmišljanja pred sam početak meča, jer vi zaista želite da pokažete sve što znate, da odigrate najbolje što umete i da se dokažete, sebi i drugima. Kada naviknete na tu atmosferu, neće vam biti ništa strašno da zbilja odigrate odlično i na meču koji vam predstoji.

Za još bolje rezultate u toku igre, stvarajte na treninzima što više situacija iz mečeva, trenirajte pod pritiskom, jer sve stvari su teške da se urade, dok se ne urade, a onda postaju lake.

Jačajte svoj um, svoje telo, izgrađujte jak stav uz pozitivne misli, gajite dobra očekivanja, verujete u sebe i u svoj uspeh i zaista je sve što želite moguće i da ostvarite!

Pored tehnike, taktike i kondicije, mentalna strana je četvrta karika u tenisu, koja kada se ojača, teniser može zaigrati na meču punim potencijalom. Strah i trema najčešće blokiraju racionalna razmišljanja, te teniser obuzet time ne može se fokusirati na cilj, ne može analizirati igru protivnika i iskoristiti prilike koje mu se pružaju. Kada je um rasterećen, fokus raste, igrač može razmišljati, u toku zagrevanja i meča otkriti slabe tačke protivnika i iskoristiti ih u svoju korist.  Takođe, bez mentalnog negativnog naboja, može i  uživati u igri!

Više informacija o mentalnim priprema tenisera  možete pogledati na https://www.ljubicajovanovic.com/koucing-u-sportu/

error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *