Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tenis koučing

Koučing

Radionice

Blog

Kontakt

Saznajte vie

Saznajte vie

Unapredi svoju igru dok unapređuje razgovor sa samim sobom

 

 

Razgovor koji igrači vode sami sa sobom na treninzima, pre, tokom i posle meča, između treninga, ali i svakodnevno je zaista bitan i moe uticati na nivo samopouzdanja, koncentraciju i motivaciju, a sve to skupa i na celokupni ishod samog meča.

 

On je tokom meča mnogo negativan i nervozan. je česta rečenica trenera i roditelja. Kada nervoza krene, on se potpuno pogubi i vie ne igra, padne i veoma često se do kraja meča ne izvuče iz tog stanja!

 

Za sve to je odgovoran razgovor koji igrač vodi sam sa sobom. Nakon negativnog samorazgovora sledi nemogućnost dranje emocija pod kontrolom, no to je već tema nekog drugog bloga.

 

 

Koji su sve mogući razlozi početka negativnosti i nervoze? Ona je često vidljiva i pre početka meča. Igrači sami sebi stavljaju pritisak, jer su usmereni na pobedu ili poraz, odnosno na rezultat. Samo da ne izgubim., Ovo moram da dobijem., ta će biti ukoliko izgubim?!. Takođe i roditelji, ponekad i treneri znaju nametnuti taj pritisak u smislu Proli put si ga lako dobio i sad će to lako zavriti.. Taj komentar zaista oteava igraču da bude fokuisran na igru. PRITISAK PARALIZUJE! Ako ste roditelj i čitate ovo, budite podrka svom detetu bez obzira koliko godina ima. Ako ste trener, osim podrke prebacite igračev fokus sa rezultata na igru kroz zadatke koje treba obaviti tokom meča, kao i kroz postavljanje plana igre. Vrlo mi je jasno da svi ele da pobede, ali fokus na pobedu stvara pritisak. Pobeda/poraz su stvari koje se ne mogu kontrolisati. Igra se moe kontrolisati i dobrom igrom se postie rezultat. Fokus na stvari koje se ne mogu kontrolisati stvara pritisak, a pritisak ta radi? Paralizuje! Paralizuje i um, i miiće, samim tim i udarce i vi pre samog početka meča imate igrača koji je izbezumljen, uplaen, stegnut. Takav ulazi na teren i u dobrom slučaju, potrebno mu je par gemova da se sabere i zaista počne da igra. U drugom slučaju, on ne moe da kontrolie ni sebe, ni svoje udarce, niti svoju igru. Zbog svega toga mentalna priprema pred meč je veoma vana, ali i razgovor koji igrači pred meč vode sa trenerima i roditeljima. Zato budite oprezni!

 

Tokom meča, najčeće nakon dve uzastovne greke, na igračima su vidljivi znaci nervoze. Ili nakon promaenog zicera, kao i nakon nekih drugih stvari koje opet nisu pod kontrolom samog igrača poput pogrene sudijske odluke, ponaanja protivnika, nec, krivo odskočena loptica kad padne na liniju i slično. Svaka od navedenih stvari moe negativno uticati na igrača ukoliko nije naučio da kontrolie sebe i svoj unutranji monolog. Nakon greaka kreće kritikovanje samog sebe, kritikovanje svoje igre ili udaraca, samoosuđivanje. Pa ta to radi?!, Zato si to pogreio?!, Ne zna da igra taj forhend!, Ti nisi za ovo kad ovako glupu lopticu promai.... to due vremena ostaje u tom negativnom razgovoru, počinju i loe emocije da izlaze i ni na njih vie ne moe uticati i ne moe ih kontrolisati. Sledeći korak je stegnutost miića i vi na terenu imate igrača koji se raspada. Posle nekog vremena sledi pad samopouzdanja, nevoljnost i elja da se meč to pre zavri i da igrač pobegne sa terena. Ono to ga očekuje nakon toga u velikom broju slučajeva jeste kritikovanje od strane roditelja i davanje saveta poput Mora biti smiren. ili Mora da se iskontrolie. ili Digni svoje samopouzdanje! Sve bi oni to voleli da mogu da urade, ali ne znaju kako.

 

 

Ukratko sam objasnila moguće procese i vrlo česte slučajeve deavanja na mečevima i ono to u nastavku sledi jeste par reenja.

 

Poto proces započinje negativnim razgovorom, dobićete dve smernice kako sebi moete pomoći.

Prva stvar koju treba uraditi je naučiti upravljati svojim mislima. Jednostavno zvuči, ali u praksi nije ba tako lako.

 

 

Upravljanje mislima sastaju se iz tri koraka.

 

1. Biti svestan svojih misli. Mnogi igrači ni ne znaju da vode negativnan razgovor sami sa sobom. Zato počnite da sluate sami sebe. Hvatajte sebe kada počnete da kritikujete sebe, svoje udarce ili svoju igru.

2. Drugi korak podrazumeva da te misli zaustavite. Moete koristiti neke kratke reči poput STOP ili STANI.

3. Preokrenite ih u pozitivne.

 

 

Misli upravljaju nama, naim osećanjima, uzročnik su briga, stresa. Zato je osnovni zadatak svakog igrača da on nauči da upravlja njima, kako one ne bi upravljale njime.

 

Postoji mnogo načina i tehnika sprovođenja ovoga u delo i zahteva zaista viemesečni napor i trud, a ja ću vam sada dati jednostavan način za to. Upravljanje svojim mislima je trening i kao i sve mentalne vetine i ove započinjete da radite na teniskim treninzima. Uzmite određen broj spajalica npr. 20 i stavite ih u levi dep donjeg dela trenerke. Svaki put kada u sebi ili naglas kaete neku negativnu rečenicu ili uradite neku ishitrenu lou reakciju prebacite jednu spajalicu iz levog depa u desni. Na kraju treninga izbrojite spajalice i ponavljajte ovo svakoga dana, svakog treninga sve dok broj spajalica u kontinuitetu ne bude manji od 1-2. Do tada ćete već biti svesni svojih misli i moći da primenjujete i naredna dva koraka upravljanja njima.

 

Nije uvek i pod svim uslovima i okolnostima jednostavno savladati svoje negativne misli, ali je veoma vano da ih to pre zaustavite, jer to due traje negativan razgovor koji vodite sami sa sobom, to se povećava mogućnost dolaska do ispoljavanja negativnih emocija, nakon toga do pada koncentracije, ubrzo zatim i motivacije i meč je za vas zavrem pre samoga kraja. Postoje mnogi načini kako da naučite da upravljate svojim mislima, kao i tehnike dranja emocija pod kontrolom, a sve je to deo mentalnih treninga.

 

Bilo da ste igrač, roditelj ili trener i pronali ste se u nekim delovima ovog bloga, znači da treba da radite na sebi i razvijate se kao ličnost kako biste pomogli i svom igraču i njegovom razvoju.

 

Mentalna priprema tenisera je neophodna i treba biti sastavni trenani deo svakog igrača. Ukoliko igrač ne vlada svojim mislima i emocijama, ne moe naučenu tehniku i taktiku ni sprovesti u delo.

 

 

Zato zakaite svoj prvi-uvodni razgovor odmah!

 

On je potpuno besplatan!

 

Svi mentalni treninzi se odravaju online preko aplikacije koja imam mogućnost korićenja kamere!

 

+ 381 63 8 654 597 (Mob, Viber, Whats App...)

 

Vie o mentalnoj pripremi tenisera moete pročitati ovde >>>>