Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tenis koučing

Koučing

Radionice

Blog

Kontakt

Saznajte vie

Saznajte vie

Mentalna priprema pred meč

 

Blii se turnir. Jo dva dana. Treninzi su bili dobri, u dobroj sam formi, znam.

 

Jo jedan dan. Joj nadam se da mi neće odmah zapasti prvi nosioc. Valjda neću izgubiti odmah prvi meč.

 

Pada veče. Ujutru igram. Samo da ne izgubim. Vrteći se po krevetu ostaje budan do kasno jer razmilja o sutranjem meču, o tome da li će izgubiti i o tome kako mora pobediti.

 

O istim ili sličnim stvarima razmilja sve do početka meča, a već sat-dva pre početka hvata te trema, nesigurnost u neki svoj udarac, nesigurnost u samoga sebe. Ponekad se desi i mučnina u stomaku, ubrzano lupanje srca, počinju noge da se tresu a tvoje misli se vrte u krug i usmerene samo na to da se nada da neće odmah izgubiti.

 

 

U većini slučajeva, igrači koji nepridaju dovoljno vanosti i mentalnoj pripremi pred meč suočavaju se sa ovakvim ili sličnim reakcija. Strah od nepoznatog, strah od neizvesnosti, strah od poraza, strah od kritika i ta će drugi ljudi misliti i reći...

 

Zato je veoma vano da pridajete isti značaj i mentalnoj pripremi, kao i fizičkoj.

 

Mentalna priprema pre meča počinje veče pred meč. Igrač mora biti svestan svojih prednosti i svojih sposobnosti i zapisati iste. Postaviti konkretne zadatke i plan igre. Ukoliko zna protivnika treba biti svestan i napisati i njegove prednosti i mane. Pre spavanja treba se odraditi vizualizacija koju započinjete smirivanjem tela i uma i vizualizacijom sebe i svojih par poena u meču koji vam predstoji. Vizualizacija je vrlo moćna tehnika koju koriste svi vrhunski sportisti kako bi mogli da proive i kreiraju eljeno stanje. Stvaranje mentalnih slika o događaju koji predstoji, daje osećaj dodatne smirenosti, spremnosti i povećava mogućnost da se ista stvar u stvarnosti i dogodi. Nakon ovakve vizualizacije, ujutru ćete biti naspavani, mirni, nakon lakog i lepog sna. Nestaće sumnje, strahovi.

 

Od jutra pa sve do početka meča usmeravajte svoje misli u pravom pravcu. A koji je to pravac? Pobeda ili poraz su stvari koje ne moete kontrolisati, moete svojom igrom uticati na ishod, ali na sam rezultat nikako ne moete. Zato uvek imajte kraj sebe podsetnik svojih prednosti, sposobnosti i plan igre i misli usmerite u tom pravcu, kako ćete igrati, a ne ta ćete svojom igrom proizvesti.

 

Bodrite i ohrabrujte sebe! Diite sebi samopouzdanje, ne hranite sumnju i strahove. Ponaajte se kao pobednik, kao neko ko je svoj plan igre već sproveo u delo. Jedna od tehnika podizanja samopouzdanja jeste da se već ponaate kao ampion, iako to jo uvek niste. Evo jedne vebe koja će vam pomoći u tome. Koja su to tri vaa uzora? Napiite! A sada odgledajte par njihovih mečeva i posmatrajte njihov govor tela dok ulaze na teren, kako se ponaaju između poena, kako na klupi? Odaberite par stvari koje mogu biti prihvatljive za vas i uvodite to ponaanje u svoje mečeve korak po korak. Oni su vam uzori, onda krenite da se ponaate kao oni da biste jednog dana to i postali!

 

U slučaju treme ili prevelike uzbuđenosti pre početka meča, koristite razne tehnike disanja za smirivanje nervoze i oputanja, ili suajte neku muziku koju volite i pevajte u sebi. Ova dva alata su vrlo lako primenjiva. Poenta je savladati svoje emocije i biti rasterećen pogrenog fokusa, a ukoliko se fokusirate na svoje disanje ili na muziku, ljudski um je tako kreiran da u jednom momentu moe drati panju samo na jednu stvar, pa na ovaj način zaokupirajte um stvarima koje ga umiruju i stavljaju fokus na tu jednu stvar. Tehnike disanja za smirivanje su neto za ta je potrebno uvebavanje, ali ću vam sada dati jednu vrlo jednostavnu tehniku za otklanjanje stresa koju moete uvek i svugde primenjivati. Nađite u svom okruenju bilo kakav predmet kvadratnog ili eventualno pravougaonog oblika. Sto, prozor, vrata, slika, tablice na automobilu... Sada započnite od gornjeg levog ugla da pogledom pratite gornju stranicu tog kvadrata i sve vreme udiite dok se pogledom krećete ka desnom uglu, prateći pravac kazaljke na satu. Usporite kretanje očiju i usaglasite ga sa udisajem. Kad stignete do gornjeg desnog ugla, prateći stranicu na dole izdiite i ovo radite usaglaeno, umereno. Kada stignete do donjeg desnog ugla, pratite donju stranicu dok polako uzimate vazduh sve do donjeg levog ugla. Levu stranicu sada pratite pogledom dok polako izdiete. Bilo bi idealno da vreme udisanja i izdisanja bude isto, da traje jednako. Ponovite nekoliko krugova, odnosno diite prateći ivice kvadrata 2 do 5 minuta. Ukoliko elite da povećate efekat vebe moete promeniti smer kretanja, prateći stranice suprotno kretanju kazaljki na satu.

 

 

 


Početak starta meča je sve blii i blii, vi započinjete sa zagrevanjem tela, nakon toga, par minuta pre ulaska na teren biste trebali da
zagrejete i um sa kratkom vizualizacijom i za kraj sam ulazak na teren koji treba biti moćan, dominantan. Ovakvim načinom ulaska na teren diete sebi samopouzdanje. Nemojte molim vas da ovo pomeate sa lanim predstavljanjem sebe i svog samopouzdanja pred drugim ljudima, zato to ponaanje koje odie samopouzdanjem moe da osnai vaa osećanja i ubeđenja. Ukoliko se ohrabrite i va govor tela postane samouveren, sigurno će i vaa osećanja i razmiljanja biti samouverena. Mozak veruje da se ponaate u skladu sa svojim ubeđenjem. Samopouzdanje je vidljivo i samim tim reaguje i na vaeg protivnika dajući mu sliku o vama da ste opasan protivnik i da mu predstoji ni malo lak posao, to i jeste jedna od namera ovakvog ulaska na teren.

 

U prethodnom tekstu dobili ste zaista lake i brzo primenjive tehnike kako da pomognete sebi u napetim i stresnim situacijama. Kada uspete da savladate svoje misli i emocije, tada će mečevi i turniri za vas predstavljati izazov, merilo vaeg napretka, uivanje u igranju tenisa, a ne neto strano, puno stresa, straha, neizvesnosti. Da biste to postigli, neophodno je da i mentalnoj pripremi posvetite istu panju kao i fizičkoj, jer tenis nisu samo puki udarci. Tenis je igra nadmudrivanja, a da biste mogli da nadmudrite igrački svog protivnika neophodno je da budete mentalno stabilni, smireni, sposobni da prepoznajete i stvarate prilike u meču i da ih iskoristite. Tenis je takođe igra u kojoj pobeđuje onaj ko manje grei, te je isto tako neophodno da naučite da se nosite sa svojim grekama, jer je sasvim normalno da pogreite, izbacite lopticu u aut, zabijete u mreu ili promaite zicer. Greke su sastavni deo igre, no ono to je vano jeste kako vi savlađujete te greke, koliko dugo ostajete zarobljeni u tom prethodno poenu u kome ste pogreili, to je opet mentalna oblast koju tenis obuhvata. Pre nego to budete spremni da analizirate i koristite prilike u meču, pre nego to naučite da vladate svojim emocijama i mislima, neophodan je dobar start meča. Vano je ući potpuno fizički i mentalno spreman, a ne započeti meč nakon 3 izgubljena gema.

 

Vie o mentanoj pripremi tenisera pročitajte ovde >>>>

 

4