Ljubica Jovanović

Mental & Motivational Coach

 езƒл‚а‚ слика за facebook logo езƒл‚а‚ слика за instagram logo

O meni

Tenis koučing

Koučing

Radionice

Blog

Kontakt

Saznajte vie

Koncentrii se!

 

 

Većina tenisera i teniserki irom planete zatvoreni su u svojim kućama, eljni treninga i napredovanja. Ovaj blog je nastao jer u većini zemalja nije moguće imati teniske treninge, pa osim nekih kondicionih, mentalni treninzi i razne vebe za poboljanje mentalne oblasti preostaju kao jedine koje moete raditi kod kuće. Postoji mnogo različitih vebi za unapređenje koncentracije. Neke od njih se uvebavaju na teniskom terenu, neke van njega. Upravo u ovom blogu dobićete vebu koja će vam pomoći da razvijete svoje usmeravanje panje, a koju moete vebati u svojoj sobi.

 

Postoji mnogo različitih, a opet sličnih definicija koncentracije.

 

Koncentracija je mogućnost usmeravanja panje na određenu, eljenu stvar tokom dueg vremenskog perioda.

 

Koncentracija znači biti potpuno fokusiran.

 

Usredsređivanje panje, sposobnost fokusiranja na relevantnu stvar, na igru i udarce tokom meča, u okruenju koje vas remeti u tome.

 

Koliko puta se desilo da Marko vodi 4-1 i otac protivnika kreće da dobacuje Markovom protivniku, to Marka počinje da nervira, Marko nakon toga sklanja fokus sa svoje igre, počinje da grei, stie do rezultata 4-4 i onda pokuava da vrati panju na svoju igru, ali ga tada misli poput Vodio si, vidi gde si sada! Moe da izgubi! ometaju i on nastavlja sa loom igrom sve do kraja ovog seta.

 

Na ovom primeru uočavamo jedan od najznačajnijih ometača panje, a to su publika i njihovo navijanje. Faktori koji takođe remete igrače su zbivanja na susednom terenu, provokacije i loe ponaanje protivnika, vetar i mnogi drugi faktori iz okruenje koje su igrači u nemogućnosti da otklone i kontroliu.

 

 

U radu sa teniserima, primetila sam da su najčeći problemi koji se javljaju tokom meča, a koji smanjuju njihovo fokusiranje:

 

1. Publika, deavanja na terenu pored, vozovi ili avioni ukoliko se teren nalazi neposredno u blizini pruge ili aerodroma,

2. Nemogućnost da zaborave prethodni poen. Uzmimo primer da je 4-4 30:30, servirate prvi servis, protivnik zove aut, vi znate da je dobra lopta, ali se i sudija slae sa protivnikom i zbog osećanja nepravde načinjene nad vama, pravite duplu servis greku. Sada ste u neprilici jer protivnik ima brejk loptu i vi ste jo vie ljuti na sebe jer ste dopustili da vam se to desi. Protivnik osvaja taj gem. Odmah nakon toga, protivnik odservira vrlo dobar servis - as i kroz par brzih poena ostvaja gem, to znači da ste za tili čas izgubili prvi set sa 6-4 samo zbog toga to je protivnik loe zvao va prvi servis na 30:30. Niste uspeli da svoje loe misli otklonite i vratite fokus na igru. Ovo stanje i fokusiranje na taj poen koji ste izgubili zbog loe zvanog aut-a dri vas tokom celog meča, sve do kraja, a najčeće usled takvih zbivanja i misli, izgubićete i drugi set tj celi meč.

3. Razmiljanja o budućnim događajima. Pitanja poput ta ako izgubim svoj servis?, ta ako izgubim ovaj vaan poen?, ta ako izgubim prvi set?, ta ako izgubim ovu veliku prednost?, ta ako... su vrlo frustrirajuća i nedozvoljavaju igračima da budu u sadanjosti, da se fokusiraju na trenutni poen.

4. Razmiljanja o tehničkim elementima nekod udarca uz stalno ponavljanje u sebi Gde greim?. to se vie fokusirate na greku i na to to ne elite da uradite, upravo to će se i desiti. Fokusiranje na izvedbu nekog konkretnog udarca, doveće do stegnutosti miića, do pravljenja uzastopnih greaka, uznemirenosti i potpune dekoncentracije u toku meča.

5. Guenje na nekim kritičnim poenima. Prvi set ste osvojili, 5-3 je u drugom setu i servirate za meč. Zgrče se miići, stegne se ruka i u kombinaciji sa mislima Samo da ne napravim duplu servis greku! ili Samo da ne izgubim ovaj pooen. čine to da upravo sklanjate panju sa igre, deava se dupla servis greka ili volej koji zavri u aut-u ili u mrei.

 

Sve gore navedeno uzrokuje razne fizičke i mentalne promene, poput stegnutosti miića, oteano disanje, ubrzano lupanje srca, koje onemogućavaju igraču da igra svoju igru i da bude maksimalno fokusiran na nju.

 

Spomenula sam da postoje razne vebe za poboljanje koncentracije koje se trebaju vebati na terenu, ali s obzirom na trenutnu situaciju sa kojom se suočavaju svi teniseri i teniserke irom planete, daću vam jednu vebu koja se veba kod kuće, van terena.

 

FREE SAMPLE 1010 CONCENTRATION GRIDS (PRINTABLE/PDF FILE)  FOR ...

 

U tabeli se nalaze brojevi od 0 do 100. Za 60 sekundi treba da skenirate, obuhvatajući celu tablu i da nađete to vie brojeva po određenom zadatom redosledu. Sami sebi odrediti na koji način ćete slagati brojeve. Npr počev od najmanjeg do najvećeg, od 0 pa nadalje, ili unazad, od 100 pa nadole, ili moda od 20 pa na vie 21, 22 ili na dole 19, 18, ili moda samo parne ili neparne brojeve počev od 0 ili od 22. Zaista su neograničene mogućnosti kojim redosledom ćete traiti brojeve. Vano je da vremenski odredite period trajanja ove vebe, preporučljivo je da traje 1 minut i za početak budite u potpunoj tiini dok je radite. Prvih par puta, par dana potpuno se izolujte od buke. Na ovaj način ćete vebati svoju koncentraciju, usmeravanje panje, ali i uočićete napredak pri sagledavanju, skeniranju situacije celokupnog terena i taj napredak ćete prvo primetiti u igranju dublova. Nakon par dana, uključite razne ometače dok radite ovu vebu, poput glasne muzike, upaljenog TV-a ili se namerno izloite buci, radite ovu vebu u sobi gde vie ljudi priča (koliko vam sada ovo uslovi dozvoljavaju :) ). Na ovaj način vebaćete svoju koncentraciju koja će biti mnogo bolja na teniskom terenu kada budete izloeni različitih uticaja publike, galame sa susednog terena i sličnih ometača panje. Uvebavanjem koncentracije unapredićete svoju igru i smanjiti negativno dejstvo ometača.

 

Mnogi igrači, teniski treneri i roditelji misle da koncentracija znači da se igrači moraju vie truditi na terenu, ali zapravo ona podrazumeva niz vetina koje se moraju razvijati kroz sistematični program vebi na terenu i van njega.

 

Iskoristite vreme u karantinu kako biste unapredili neke svoje osobine, stekli nova znanja i vetine.

 

 

Saznajte vie