Koučing

Analiza meča i njen značaj

            Do sada sam mnogo više pisala o mentalnoj pripremi pred meč i koliko ona korisno utiče na igru, ali deo mentalne pripreme jeste i analiza prethodnih mečeva, svojih kao i protivnikovih prednosti i slabosti.


            Vrlo česta pojava na turnirima u okviru jedne zemlje ili regije jeste da igrate protiv istih igrača više puta. Ukoliko imate odrađenu analizu sa prethodno odigranog meča, moći ćete se bolje pripremiti i mentalno i fizički i taktički za predstojeći meč.

Kada se radi analiza meča?

            Analizu treba odraditi nakon odigranog meča. Ukoliko nakon pobede po rasporedu igrate istog dana, analizu odraditi što pre kako biste se počeli pripremati za naredni. U ovom slučaju, igrači će se osloboditi svih misli i osećanja koja nose u sebi, oslobodiće se utisaka, samokritikovanja zbog učinjenih grešaka ili propuštenih prilika i apsolutno če moći da se usredsrede na naredni meč. Ukoliko nakon pobede, sledeći meč igrate sutradan ili za dan, dva, odradite analizu istog dana.  Ukoliko se radi o porazu, onda je najbolje analizu odraditi sutradan ili istog dana u zavisnosti koliko je potrebno igraču da se smiri, kako ne bi bio previše kritičan prema sebi. Često nervoza, tuga i bes preovlađuju nakon poraza, te se merodavna analiza pod takvim jakim, negativnim emocijama ne može adekvatno odraditi istog dana.

Šta sve obuhvata analiza meča?

Analiza meča obuhvata sve važne činioce iz svih oblasti: tehničko – taktičke, fizičke i mentalne spreme i radi se u pisanoj formi. Osećanja i razmišljanja pre, u, i nakon odigranog meča, analizu svojih i protivnikovih prednosti i nedostataka, ocenjivanje sebe, svojih unapred postavljenih ciljeva… Nakon odrađene analize, dobićete kompletnu sliku odigranog meča. Veoma je važno da igrači sami za sebe rade analize. Analizu treba raditi i trener za sebe, ali je i za trenera veoma važno da sazna i shvati razmišljanja i osećanja svog igrača.

 Ukoliko ste u mogućnosti bilo bi poželjno da propratno lice iz vašeg tima odradi statistiku tokom meča.

            Često se dogodi da  igrači dožive meč na jedan, a trener i/ili roditelj na drugi način.  Svako vidi stvari iz svoj ugla i drugačije ih doživljava! I to je ok! Ali imajte na umu da će samo igrač ponovo zaigrati na terenu protiv tog istog protivnika i kada on svojom analizom dođe do zaključaka šta je dobro radio, a šta nije, lakše će prihvatati promene koje su potrebne kako bi uz pomoć  trenera unapredio svoju igru!

Koje su sve koristi rada analize meča?

            Višestruke su koristi analiziranja meča. Ovom prilikom stvari posmatram iz igračevog ugla i šta je ono što njemu može biti od koristi.

            Jedan od glavnih razloga rada analize jeste da igrač na ovaj način nauči da analizira stvari. On nakon odigranog meča, radi analizu u pisanoj formi i razmišlja-analizira svoje prednosti iz svih segmenata: tehničko -taktičke, fizičke i mentalne spremnost, kao i svoje nedostatke tj stvari koje treba popraviti iz svih ovih oblasti, ali i protivnikove slabosti i prednosti takođe. Uz pomoć rada analize odigranih mečeva, počeće i naučiće da analizira ovakve stvari i u toku meča. A onaj ko zna da prepozna, analizira i iskoristi prilike u meču, taj meč i dobija!

            Drugi razlog je što će uvideti svoje prednosti, ali i svoje nedostatke, te će biti svestan da nije u svemu savršen i da treba na treninzima da bude posvećen, svakim danom po malo bolji… Iz ovih parametara i trener će uvideti razmišljanja svog igrača i moći će mu pomoći da bude još bolji. Često se dešava da drugi vide nedostatke u toku igre, ali da te iste nedostatke sam igrač ne uvidi. Usled toga slede razmimoilaženja u  mišljenjima između igrača i trenera, između igrača, trenera i roditelja, i zbog toga se dešava da igrač „ofrlje“ odradi neku vežbu, jer misli da je dobar u tome i da neme potrebe da se previše trudi ili išta menja uprkos  trenerovom mišljenju. Rezultat takvog odnosa i rada na terenu je igračeva nevoljnost, nervoza, stres… Upravo analizom će igrač  sam uvideti i doći do zaključaka, a kada shvati da na nečemu treba da se radi, onda će uložiti više truda i napora. Analiza će svakako pomoći u ovome.

            Analizom odigranog meča, igrači će dobiti sliku protivnikove igre, njegovih snaga i slabosti, koje će moći da iskoriste za pripremu taktike prilikom sledećeg susreta sa njim. Naravno da će i protivnik analizirati svoju igru i uložiti trud na treninzima da bude bolji na sledećem turniru, ali svakako neke od slabosti će igrač moći da iskoristi i pretvori u svoje šanse za dolazak do pobede pri sledećem susretu.

            Analize je potrebno raditi u pisanoj formi, kako bi sledeći put bila sastavni deo pripreme pred meč.

            Deo analize jeste pristup ciljevima i zadacima koje je igrač imao pre meča, te će ceo tim nakon analize znati na čemu treba raditi i postaviti nove kratkoročne ciljeve. S obzirom da igrač nabraja svoje nedostatke iz tehnike, taktike, fizičke i mentale pripremljenosti, i teniski trener i kondicioni trener, kao i mentalni trener dobiće „skener“ koje segmente treba unaprediti kako bi se poboljšala sveukupna igra.

           

Spomenula sam da su sastavni deo analize osećanja koja prate igrača pre, u toku i nakon meča, što su takođe pokazatelji kako je igrač ušao u meč, da li je bio siguran ili nervozan, pod jakom ili pozitivnom tremom… Na osnovu ovih parametara, mentalni trener pravi analizu svog rada i pripremu za budući rad, kako bi igrač meč započeo stabilan, siguran, spreman, a u toku meča naučio kada koju tehniku da primeni kod smirivanja nervoze, zaustavljanje negativnog razmišljanja i razgovora sa samim sobom, izlivu besa nakon greške i pada, vraćanju u igru i slično.

            S obzirom da se tenis, kao i svaki drugi sport sastoji od tehničke i taktičke oblasti, fizičke i mentalne pripreme, bilo bi dobro da pored teniskog i kondicionog, imate i svog mentanog trenera. U našoj zemlji mentalna priprema je nešto na šta se skoro i ne stavlja akcenat, a ako se i stavlja to je tek prolazno, a taj segment u tenisu čini 25% od ukupne spreme tenisera. Sedeti na stolici sa tri noge koja bi trebalo da ima četiri nije baš sasvim sigurno, složićete se. Može se desiti da padnete baš u tom momentu kada čvrsto treba da stojite na svojim nogama!

Za više informacija o teniskim mentalnim treninzima

https://www.ljubicajovanovic.com/koucing-u-sportu/

error0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *